21.5.2022
Plody černého jeřábu

Plody černého jeřábu

V poslední době se na trhu začali objevovat různé výrobky z arónie. Můžeme se setkávat s džemy, marmelády, vínem nebo aronie sirupem. Tyto výrobky jsou velice chutné, ale především jejich konzumací dopřejte tělu mnoho prospěšných látek. Protože není černá jeřabina náročná na pěstování, můžete si ji vysadit na zahradě a na přelomu září a října sklízet plody. I listy arónie obsahují prospěšné látky, ale oproti plodům v menším množství. Z listů i plodů si můžete připravit čaj, a pokud nezpracujete a nezkonzumujte čerstvé plody, usušte si je.

černý jeřáb

Zjistilo se, že plody arónie obsahují mimořádně vysoké hladiny antioxidantů. Ty dokáží chránit naše buňky před poškozováním, a proto chrání naše tělo před několika nebezpečnými chorobami. Antioxidanty jsou schopny potlačit volné kyslíkové radikály, které mají vliv na vznik onemocnění, ku příkladu kornatění cév, šedého zákalu, onemocnění ledvin, cukrovky a revmatických chorob.

V plodech černého jeřábu najdeme také bohatou zásobu vitamínu B2, B9, vitamínu C, z minerálů železo, mangan, jód a fluór. Obsahují i rutin, který zpevňuje krevní kapiláry a zvyšuje pružnost cév. Také snižuje špatný LDL cholesterol, posiluje účinek vitamínu C a má antioxidační efekt. Konzumovat syrové plody je sice dobré, protože obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek, ale plody jsou díky vysokému obsahu tříslovin hodně trpké. Proto se plody různě zpracovávají, a tím získávají i vyšší chutnost. Tepelným zpracováním se však některé vitamíny ničí.

arónie

Plody arónie se doporučují lidem se zvýšeným cholesterolem a vysokým krevním tlakem, protože mohou přispívat k jeho snížení. Významně také podporují imunitní systém a ochranu buněk. Výrobky z arónie vyzkoušejte i při chronických zánětech a žaludečních poruchách. Konzumace plodů černého jeřábu může být i prevencí rakoviny tlustého střeva. Plody arónie jsou vlastně takovou superpotravinou.