O víně

.

Víno je již po několik století vznešený alkoholický nápoj, který byl lidmi oceněn již ve starém Egyptě. V současné době víno obšťastňuje lidi po celém světě v mnoha podobách. A jaké další informace o víně Worldofwines třeba možná nevíte? I v České republice zaujímá velice významné místo, neboť se zde pěstují i jeho plody. Jméno samozřejmě pochází z vinné révy, díky které se víno vůbec vyrábí. Vinná réva se vykvasí, odborně řečeno se vykvasí mošt právě z plodů vinné révy.
První a hlavně významný rozdíl ve vínech je jejich barva, podle které jsou známá například vína bílá, růžová nebo červená. Bílé víno je vyráběno ze všech barev hroznů vinné révy a to tak, že lisováním právě hroznů se získává mošt ke kvašení.  Bílé a červené vínoBílá vína, která jsou vyrobena z červených nebo modrých hroznů se odborně říká klaret. Růžová vína jsou naopak vyrobena z modrých hroznů bez nakvašení. Červené víno vzniká jen nakvašením nebo tepelným zpracováním modrých hroznů. Kvašení je ovšem běh na dlouhou trať, je potřeba vyšších teplot než třeba u vín bílých, proto také červená vína obsahují více tříslovin.
Barva ovšem není jediné poznávací znamení, můžete je rozeznat také podle obsahu cukru. Vína se dále dělí na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Další dělení vín je třeba podle tříd a druhů vín, tzn. vína stolní, zemská, jakostní, s přívlastkem, šumivá, perlivá, košer a mnoho dalších.Hrozny vinné révy
Můžete si také všimnout, že jakožto potravinový výrobek nemá na své etiketě uveden datum expirace. Důležité informace o víně se na etiketě dozvíte i tak, a to například místem a dobou výroby, jeho vlastnostmi nebo složením.
U nás v České republice je asi nejvýznamnější oblastí pro pěstování vinné révy Jižní Morava, protože jsou tam velice příznivé klimatické podmínky. Jsou tam vápenité složení půdy a dostatek slunečního svitu, které vinné révě velmi svědčí. Ale i u Mostecka je oblast, kde se vinné révě také daří.

.