Produkty

Chlazení a jeho druhy

Pro každý počítač nebo notebook je chlazení tím úplně nejdůležitějším. Bez něj by totiž moc dlouho žádný počítač nevydržel, jelikož některé počítače mají ve zvyku se hodně přehřívat. Mezi takové komponenty, které by se měly určitě chladit, patří takový procesor, grafická karta nebo zdroj.

Druhů chlazení existuje opravdu mnoho. Mezi nejznámější patří například aktivní, pasivní nebo kombinované. Postupně se na ně společně podíváme a to právě teď.
ventilátor počítače

Aktivní chlazení poznáte podle toho, že chladiče potřebují elektrickou energii a vydávají nepříjemný zvuk. Můžeme je popsat jako větráčky, které slouží k tomu, aby zajistily proudění studeného vzduchu do počítačové skříně. Teplý vzduch se odvádí ven a počítač je tím ochlazován. Tenhle typ chlazení je opravdu efektivní a hned po tom kombinovaném nejlepší.


U pasivního chlazení nepotřebujete žádnou elektrickou energii a také u něj neuslyšíte žádný hluk. Můžete si jej představit jako taková koková žebra, která jsou připevněná ke komponentě. Bývají nejčastěji vyrobené z hliníku nebo mědi. Bohužel nejsou tak efektivní jako chladiče aktivní a dokáží odvést teplo pouze z jednotlivých komponent ale bohužel ne z počítačové skříně.

Ty kombinované jsou dnes velmi používané. Ano, hádáte správně. Jedná se o kombinaci aktivního a pasivního chladiče. Studený vzduch je přiveden ke komponentě a následně odvede teplo, které se uvolnilo díky pasivnímu chladiči. Mnoho lidí si jej pochvaluje, a proto je kombinované chlazení považováno za úplný TOP ve světě chladičů, které se používají v domácnostech nebo kancelářích.
ventilátor

Existuje dokonce i chlazení vodní nebo speciální.

Vodní chlazení využívají hlavně ti, kterým prostě kombinované chlazení nestačí. Je sice lepší, ale hodně hlučné. O ceně nemluvě. Celý koloběh je poháněn čerpadlem a teplo je odebíráno vodou v bloku, která se v celém oběhu ochladí.

Možná jste někdy slyšeli i o speciálním chlazení. S tím se v domácnosti ani v kancelářích nemáte šanci potkat. Tenhle typ je opravdu velmi výkonný a proti němu je všechno jen pouhou fraškou. Největší využití má tam, kde se musí počítač dostat až za hranice svých možností. Je cenově úplně někde jinde a chlazení probíhá buď dusíkem, nebo speciálním olejem.

Mohlo by se vám také líbit...